Azt gondolom, hogy bárki lehet sikeres. Ugyanakkor a sikerhez társított gazdagság, státusz és az odavezető rettentő sok munka nem való mindenkinek. Számtalan esetben félúton, vagy még az út elején több szolgáltató feladja élete álmát. Ennek oka leginkább a türelmetlenség. Azt gondolják, hogy már az első hónapban, több százezer forint fog a zsebükbe kerülni. Ez sajnos nem így lesz, de ha kitartó, szorgalmas és türelmes vagy, akkor nagyon hamar megtérül a vállalkozásodba tett energiád.

A sikeres emberek közös tulajdonsága a kitartás. Nincs olyan sikeres ember, akinek az ölébe hullik az eredmény és nem dolgozik rettentő sokat nap mint nap. A sikeres ember, sosem adja fel és bármilyen furcsa a sikeres ember hibázik is szokott, viszont azonnal feláll és tanul a hibáiból.

Ha nem szereted amit csinálsz, bele fogsz bukni! El se kezdd, teljesen felesleges!

Viszont, aki szereti és élvezi a munkáját, annak pár hasznos tippel szeretnék segíteni az elindulásban.

Fontos, hogy nagy célokat tűzz ki

Ne legyen félelem benned, hogy nem fog sikerülni. Indulj el, próbáld meg, ha nem próbálod meg, sosem fogod megtudni, hogy sikerült volna, vagy sem.  Ha nem vállalkozóként gondolkodsz, nem fogsz hosszú távú sikereket elérni.

1. Tedd meg az első lépést! Amikor elkezded a karrieredet, ne legyenek benned félelmek vagy gátak. Vállald fel önmagad, úgy, ahogy vagy, a jelenlegi tudásoddal, helyzeteddel. Csak kezdd el valahol! 

2. Ne akarj tökéletes lenni! Egy élet kevés ahhoz, hogy minden tökéletes legyen. Ha erre vársz sosem fogsz belekezdeni a vállalkozásodba. Kezd el még most és fejleszd folyamatosan a tudásod az eszköztárad, az üzleted.

3. Ne légy kényelmes!  Sajnos a legtöbb ember hajlamos elkényelmesedni. Gyorsan szeretnének meggazdagodni és azonnali profitot várnak, pedig ez a valóságban csak nagyon keveseknek sikerül. A legnagyobb márkák tulajdonosai is évekig kísérletezgettek, próbálkoztak, kudarcot kudarcra halmoztak, míg végül sikerült elérniük az áttörést.

4. Ismerd fel, Te miben vagy egyedi, mi az, ami megkülönböztet téged a többi versenytársadtól! Sok a hasonló vállalkozás, ez főleg a sikerszakmákra jellemző. Azt gondolhatjuk, hogy úgyis annyi szakember van és mi még nem rendelkezünk elég tudással, szakmai tapasztalattal vagy gyakorlattal, és nincs is semmi egyedi jellemzőnk. Ne hidd ezt! Mindenki egyedi valamiben. Fedezd fel, miben vagy egyedi, mi az amivel kitűnsz a többiek közül.

 5. Határozd meg kinek és miben tudsz segíteni! Szűkítsd le a célcsoportod. Törekedj arra, hogy a célcsoportodnak megfelelő tartalmat szolgáltass, igyekezz a lehető legjobban szűkíteni a célcsoportot és specifikusan nekik tartalmat gyártani, ami az ő problémájukat oldja meg, az ő kérdéseikre ad válasz. Nem feltétlenül kell mindenkinek ajánlani magad, gondold végig kik a te célcsoportod, azaz álom vendégeid, akikhez szívesen szólnál, akiket a leghatékonyabban ki tudsz szolgálni. 

6. Legyen pénzügyi terved! Előre nem láthatod mennyi bevételre számíthatsz a kezdeti hónapokban. Mindig legyen tartalékod, hiszen a fix vállalkozói költségeidet, a bérleti díjat, rezsit, minden hónapban fizetned kell. Érdemes ezért egy könyvelővel konzultálni és pénzügyi tervet készíteni. 

7. Készíts marketing-tervet! Sajnos nem elég kiváló szakembernek lenni, honlapot készíteni, majd várni, hogy  rád telefonjanak, vagy rád nyissák az ajtót az ügyfelek. Ha nem tudnak a létezésedről, nem fognak megtalálni téged. Ezért elengedhetetlen a folyamatos szakmai publikálás, online és offline jelenlét és marketing tevékenység. Ha nem vagy jártas ezekben, beszélj egy szakemberrel és tanuld meg a legfontosabb tudnivalókat, ugyanis ez elkerülhetetlen a sikerhez.

8. Legyen egy kommunikációs felületed! Honlap, blog, Fb. oldal vagy Instagram felületet kell készítened. Gondold át, mit szeretnél kommunikálni magadról, a munkádról. Ezeknek a kommunikációknak milyen legyen a megjelenése és ezek a kommunikációk kiknek szóljanak?

9. Szakmai kapcsolatok fontossága. Építs kapcsolatokat és csatlakozz egy szakmai közösségekhez! A közösség lehetőséget ad arra, hogy a rég óta pályán lévő szakemberektől inspirálódj, vagy hasonló helyzetben lévő szakemberekkel  találkozz, akik szintén most indulnak el a szakmai pályájukon. Meg tudjátok osztani egymással az élményeiteket, tudtok segíteni a nehézségekben, megoszthattok ötleteket, lehetőségeket.

10. Légy türelmes! A vállalkozói lét elképesztően fárasztó tud lenni és sok más munkával is jár. A vállalkozónak soha nincsen ideje semmire. Mindig rohan valahova, mindig el kell intéznie valamit. A vállalkozói léttel rengeteg, korábban nem ismert feladat szakad az ember nyakába. Folyamatosan követni kell a piaci trendeket, ennek megfelelően alkalmazkodni a gyorsan változó igényekhez. Nyomon követni az évente akár többször is változó törvényi szabályozásokat, ügyelni az értékesítésre, ápolni a kapcsolatot a régi vendégeinkkel. Egy vállalkozás indításához, vagy egy meglévő vállalkozáshoz nem árt nagy türelemmel rendelkezni, de kellő kitartással és igazi szenvedéllyel garantáltan meghozza az általunk várt sikert.

11. Gyakorolj minél többet! Minél többet gyakorolsz, annál magabiztosabban fogsz dolgozni. Számos továbbképzés is rendelkezésedre áll, akár online is.