Miért nem tudunk spórolni?

Egyre többször találkozom ezzel a problémával.

Miért nincs tartalékunk, amikor a legnagyobb szükség lenne rá?

Sajnos a mai világban egyre több ember hajlamos elfelejteni, hogy Ő maga is áldozatául eshet kisebb vagy nagyobb anyagi veszteségnek. Szórjuk a pénzt, nem gondolunk a másnapra, nemhogy a távoli jövőre. Hiteleket halmozunk fel és azt gondoljuk biztonságban vagyunk minket úgysem érhet el a baj. Van jó munkahelyünk, jó a fizetés, sőt ha elfogy idő előtt “mert jó fej a főnököm, majd ad egy kis előleget” mi baj lehet?

Igen, ezt így is fel lehet fogni, de szerintem nem jó hozzáállás. Miért?

Nyilván többféle embertípus létezik. Nézzünk most kettőt.

Az éljünk a mának típus (szórjuk amíg van)

Mostanában elég sok ilyen ember vesz körül. Van a rokonságomban, az ismerősök közt, barátok közt.

-Sokszor meg is kaptam tőlük,…. nem tudsz élni, minek teszed félre úgysem viszed a sírba, most élj, nem éljük meg a nyugdíjt minek spóroljak és még sorolhatnám.

Szerencsére soha nem hagytam magam befolyásolni, de ez nem azt jeleni, hogy mi nem nyaralunk vagy nem veszünk meg ezt azt, de mindezt módjával.

Ezek az emberek akik ezt az elvet követik, nem gondolnak bele, hogy hibát követnek el, mivel bármelyik pillanatban jöhet egy olyan váratlan helyzet, ami felborítja eddigi életüket, olyan szinten, hogy ők maguk is csak pislognak.

Tartalékuk nincs, de esetleg hitelből annál több, jó ha többségük hó végéig kibírja.

Aki félretesz, tud, és akar jól spórolni

Ezek a az emberek jól gondolkodnak, fel vannak készülve bármire és nem érheti őket meglepetés. Tudják mire gyűjtenek, de ha nem úgy alakul vészhelyzet esetén van mihez nyúlniuk.

Ők az igazán gazdag emberek, mert bármennyire is kevés az a félretett pénz, de ott van. Most a járvány idején még nagyobb szükség van rá. Egyre több vállalkozás, nagyobb cégek vannak bajban a kialakult helyzet miatt, van aki mindenét elveszti. Kivéve, ha volt egy B terved mielőtt beütött volna a krach, és nem mellesleg elkülönített némi tartalékot magának.

4+1 tipp, hogyan gazdálkodjunk

1. Minden héten tegyél bele egy borítékba egy bizonyos összeget. (ezt mindenki a saját keresetéhez mérje, ha csak 500 Ft akkor 500Ft, ha 5000FT akkor 5000Ft.A lényeg az, hogy ott legyen és semmiképp ne nyúlj hozzá.)

2. Nem kell a huszadik cipőt, nadrágot stb. megvenni. ( gondolj arra, ha csak 2 havonta vásárolsz magadra vagy még ritkábban, akkor rengeteget spórolsz ezzel is. Tedd a többi mellé a borítékba az el nem költött pénzt)

3. Csak annyi élelmiszert vásárolj, amennyit el tudsz fogyasztani és amire szükséged van.sok élelmiszer a kukában végzi, így kár pazarolnod.)

4. Ügyelj otthonodban a felesleges villany és víz fogyasztásra. Egyrészt óvod környezeted, másrészt rengeteget spórolsz, ha csak félig van tele a kád, fogmosás közben elzárod a csapot, nem ég a villany ha nincs rá szükség stb.

+1 Ne kérj kölcsön. ( Ha lehet soha ne kérj kölcsön senkitől. Egyrészt vissza kell adni, tehát ez valamikor megint mínuszod lesz, másrészt hozzá szoksz és ha bajban vagy mindig így fogod megoldani a problémádat. Amúgy meg ha az első 4 pontot tudod tartani, akkor nem lesz rá szükséged.)

Természetesen többféle módon meg lehet fogni a pénzt, én csak pár ötletet adtam, de ha ezt az 5 tippet tudod tartani 1 év alatt szép kis összeget lehet összegyűjteni.

Gondolj mindig a célodra, hogy mit szeretnél elérni, mire gyűjtesz.

Csakis akkor nyúlj hozzá ha vészhelyzet van!