Meddig tudunk alkalmazkodni a másik fél igényeihez, ha az nekünk nem felel meg?

Meddig várjunk, hogy kialakuljon a harmónia közöttünk, vagy esetleg, hogyan tudnánk vissza hozni a régi meghitt nyugalmat és szerelmet, ami múlóban van? Érdemes egyáltalán?

Mi van, ha kiléptek a kapcsolatból, vajon boldog leszek egy másik partnerrel?

Jó sok kérdés merülhet fel bennünk, mikor úgy érezzük valamit tennünk kell, hogy változtatni tudjunk, az éppen nem harmónikus helyzeten. Ilyenkor, vagy próbáljuk menteni a menthetőt, vagy próbáljuk elszánni magunkat, egy jobb és tökéletesebb élet reményében a kapcsolatból való kilépésből. Sokszor tényleg csak próbálkozunk és nem változik semmi.

De miért van ez?

Kezdjük a félelemmel. Félünk változni és változtatni. Ennek számtalan oka lehet. Sok családot a hitel, a közös lakás, a gyerekek, akar egy közös vállalkozás és bármi egyéb ok, ami összetart. Nem mozdulnak, még akkor sem, ha teljes kudarc,boldogtalanság, megannyi veszekedés, jellemzi az életüket. Sokuknál az egyik, vagy mindkét fél panaszkodik mindenhol, de mégsem tesz semmit. A végén, arra a következtetésre jutnak, “hogy teljesen rendben van így, már megszokták ezt az állapotot és a következő sem biztos, hogy jobb lenne.”

Vajon ez így van? Menjünk most végig az elején elhangzott kérdéseken.

Meddig tudunk alkalmazkodni, a másik fél igényeihez, ha az nekünk nem felel meg.

Változó és ember függő. De ki az, aki jól jár? Aki marad, vagy aki bátran tovább áll?Sok felmérést végeztem az elmúlt hónapokban, években. Nagyon sok friss kapcsolatban levő emberek, már az első pár hónap után, apró nézeteltérések miatt eljátszottak a gondolattal, hogy tovább állnak. Ez mindenképp bátorságra utal, mert azt jelenti megállják a helyüket egyedül is, ahogy eddig is megállták. Köztük több anyuka is volt, aki egyedül neveli gyermekeit. De!! Mégsem tanácsos ezt a lépést megtenni, hiszen a kapcsolat elején vannak és ezek az apró problémák nem adnak okot arra, hogy, ami egyébként működik, azt hagyjuk elveszni.
Jelen esetben hagyjunk időt magunknak és társunknak, mert az összecsiszolódás eltarthat még jó pár hónapig esetleg évekig.


Mindig mindent beszéljünk meg

Akár, egy kis dologról is legyen szó, ne menjünk el mellette. Azonnal tisztázzuk és ne várjunk hónapokat vele, mert nem jó, ha tüske marad bennünk. Mindig lássunk tisztán. A kommunikáció az egyik legfőbb alapja egy kapcsolatnak, ha lehet asszertívan kommunikáljon mindkét fél.


Fektessük le a szabályokat

Kinek mi az elvárása. Tudom furcsán hangzik, de nagy hasznunkra lehet a későbbiek folyamán. Fontos tisztázni az elején ki hogyan száll bele a költségekbe, hogyan szeretnétek leosztani a házimunkát stb. Persze, ezt finoman és kedvesen beszéljük meg.


Fogadjuk el a másikat úgy, ahogy van

Mindenkinek vannak hibái, ahogy nekünk is. Mielőtt támadunk, először nézzünk önmagunkba, lehet a párunknak sem tetszik sok minden, mégsem dörgöli az orrunk alá.


Most, akkor nézzük a hosszan elhúzódó, folyamatos problémákkal küzdő párkapcsolatotokat

A kezdeti nagy szerelem közepette, fel sem tűnnek a véleménykülönbségek, sem az eltérő szokások, az értékek és az életvitel különbözései. Később, azonban egyre nehezebb tolerálni és átlépni ezen. Kezdetben a vitáknak sincs nagy jelentősége, mert gyorsan elfeledjük őket, azonban később már a konfliktusok egyre komolyabbak és egyre több veszekedés alakul ki. Nagyon sok negatív érzelmet, haragot hoz elő, majd szépen lassan megjelenik az érzelmi elszigetelődés és valahogy úgy érezzük, hogy már nem is akarunk tenni ez ellen.

Mit is tehetünk, ha eljutunk idáig

Mint sok minden, ezek a kapcsolatok is menthetőek, viszont ezt mindkét félnek egyaránt akarnia kell teljes szívéből, ha végképp nem megy a próbálkozások ellenére sem, akkor nem érdemes tovább rabolniuk egymás idejét és életét, hisz a folyamatos veszekedés, érzelmi stresszek árthatnak az egészségünknek mentálisan és fizikálisan is. Fontos, hogy bármi történt, békével váljunk el.
El is érkeztünk az utolsó kérdéshez


Ha kiléptek a kapcsolatból, vajon boldog leszek egy másik partnerrel?

Sokan félnek a változástól, az új dolgoktól. Sokszor azt hisszük, hogy mennyire tökéletes az, amiben jelenleg vagyunk és hogy ennél soha nem lesz jobb, ezt a partnert senki nem tudja felülmúlni. A sok rossz ellenére is ragaszkodunk, mert megszoktuk és mert félünk az újtól. Felesleges. Hidd el igenis létezik jobb, nyugodtabb, kedvesebb, bátrabb…stb. viszont, ha biztosra akarsz menni, akkor hasonló értékrendű párt válassz. Az ellentétek, nem igaz, hogy vonzzák egymást. Egy ideig lehet, de gyorsan kijönnek a különbözőségek, ami megint nem vezet jó útra. Jó, ha van közös hobbitok, közösen érdeklődtök bizonyos dolgok iránt és sok mindenben egyet tudtok érteni. Egy egyszerű program is, csak akkor tud élvezetessé válni, ha mindkét fél élvezi. Ahogy a kapcsolat elején, úgy közben se legyenek túl nagy szakadékok köztetek. A figyelem és tisztelet, mindig legyen jelen az életetekben és élvezzetek ki, minden egymással töltött időt.

Kiegyensúlyozott, boldog, vidám, szeretetteljes és békés életet kívánok, minden olvasónak.

kommkata.hu